Groene aanslag verwijderen van teakhout

groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen van teakhout

Groene aanslag verwijderen van teakhout is een klusje dat je gemakkelijk zelf kunt doen. Omdat teakhout prachtig staat in de tuin zie je ook dit seizoen weer veel teakhouten tuinmeubelen. Na verloop van tijd kan het voorkomen dat er groene aanslag ontstaat op het hout, zeker als het vochtig weer is geweest. Gelukkig is de aanslag die wordt veroorzaakt door mossen en algen gemakkelijk te verwijderen! In deze blog lees je hoe je dit het beste kunt doen.

Groene aanslag verwijderen met groene zeep en soda

Groene zeep en soda zijn wondermiddelen als het gaat om groene aanslag verwijderen van teak. Vul een emmer met warm water, wat groene zeep en 6 eetlepels soda. Gebruik dit middel om de tuinmeubels goed vochtig te maken. Het is belangrijk dat je hiervoor een zachte spons gebruikt zodat het hout niet beschadigt. Laat de oplossing van water, zeep en soda ongeveer 10 minuten inwerken en veeg de meubels met de spons schoon. Spoel als laatste het hout af met water en de groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Gebruik geen hogedrukreiniger!

Een veelgebruikte methode voor het verwijderen van groene aanslag is het schoon spuiten met een hogedrukreiniger. Vooral op terrastegels werkt deze aanpak erg goed. Een hogedrukreiniger is echter niet geschikt voor het schoon spuiten van houten meubels! Teakhout is namelijk een erg zachte houtsoort die kan beschadigen door de kracht van een hogedrukreiniger.

Voorkom groene aanslag

Ze zeggen dat voorkomen beter is dan genezen. Ook al is het niet altijd mogelijk, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om groene aanslag op teakhouten tuinmeubelen te voorkomen.

1. Berg tuinmeubelen op een droge plek op

Laat teakhouten meubels niet de hele winter buiten staan maar berg ze op een droge plek op als je ze niet gebruikt. Vocht is de grootste veroorzaker van groene aanslag en dit is er in de winter in overvloed. Breng je tuinmeubels dus naar binnen als het seizoen voorbij is. Zet ze dan niet neer in een vochtig tuinhuisje maar ergens waar het echt droog is.

2. Zet teakhout in de zon

Een andere veroorzaker van groene aanslag is schaduw. Zet je meubels daarom in de zon en niet in de schaduw op het moment dat ze buiten staan. Groene aanslag krijgt zo geen kans. Het enige nadeel is wel dat het hout van de tuinmeubels zo sneller verkleurt.

3. Behandel het hout

Het behandelen van teakhout kan ervoor zorgen dat er geen groene aanslag ontstaat op de meubels. Teakhouten tuinmeubelen kun je behandelen met groene zeep, teakfinisher en teakolie. Deze behandelingen maken de ondergrond minder geschikt voor het ontstaan van mossen en algen en voorkomen zo groene aanslag. Meer informatie over het onderhoud van teak meubelen vind je op onze informatie pagina.

Last van groene aanslag?

Hebben je houten meubels last van groene aanslag? Volg de tips uit deze blog en maak je tuinmeubels in een handomdraai weer schoon. En onthoudt voor de volgende keer: groene aanslag voorkomen is beter dan het genezen!

Deel dit bericht