Informatie over onderhoud

Informatie over onderhoud

Teakhout is een 100% massief natuurproduct met alle natuurlijke kenmerken van dien. Bij teak kan er daarom sprake zijn van kleur-, nerf- en structuurverschillen. Tevens is het mogelijk dat het hout blijft ‘doorwerken’ en dat teakhouten meubelen na verloop van tijd kleine barstjes of haarscheurtjes gaan vertonen. Deze kenmerken horen gewoon bij teak. Net als slijtage door normaal gebruik vallen ze niet binnen de normale garantievoorwaarden.

Heeft u een vraag over het onderhoud van uw teakhouten meubel? Vind uw antwoord hieronder tussen de veelgestelde vragen!

Veelgestelde vragen over onderhoud

 

+Hoe voorkom ik haarscheuren in de teakhouten meubelen?

Bij een te lage luchtvochtigheid kan het gebeuren dat uw teakhouten meubelen gaan werken en scheurtjes of barstjes gaan vertonen. Het is aan te bevelen om een hygrometer aan te schaffen waarmee u de luchtvochtigheid kunt meten (50-60% is gewenst).

Met een luchtbevochtiger kunt u een te lage luchtvochtigheid verhogen. Ook kunt u eventueel waterbakjes aan uw verwarming bevestigen of daar waar mogelijk kleine bakjes water in of onder uw meubel plaatsen.

Let wel: teakhout is een natuurproduct. Voor eventuele werkingen van het hout kan Teak & Wood niet aansprakelijk worden gesteld!

 

+Ik wil mijn meubel verven of opknappen, maar hoe weet ik hoe het hout is behandeld?

Als u een meubelstuk bij Teak & Wood koopt voorzien we u altijd van informatie over hoe het is behandeld en over hoe u het kunt behandelen.

Als het meubelstuk niet van Teak & Wood afkomstig is, kunnen wij u helaas niet vertellen hoe het is behandeld. U kunt dit wel eenvoudig zelf testen.

Schuur met een stukje schuurpapier (korrel 120 of lager) een stuk van het meubel af. Slibt het schuurpapier dicht? Dan is het waarschijnlijk behandeld met was. Komt er tijdens het schuren alleen maar stof vanaf? Dan is het hout waarschijnlijk afgewerkt met lak, olie of niets. Om dat te testen kunt u een druppel water op het meubelstuk laten vallen. Als het water op het oppervlak blijft liggen is het behandeld met olie of lak. Als er in plaats daarvan een plek ontstaat (die weer verdwijnt als het is opgedroogd) heb je te maken met onbehandeld teakhout.

 

+Hoe kan ik mijn teakhouten meubel het beste schuren?

Teakhout schuren is alleen mogelijk als het gaat om massief hout. Fineer schuren is niet mogelijk maar bij teak komt fineer weinig voor.

Is het meubelstuk onbehandeld? Dan kunt u dit lichtjes met de hand opschuren met een stukje schuurpapier (korrel 120 of lager).

Is het hout behandeld met olie of was? Dan kunt u het beste een muis- of bandschuurmachine gebruiken.

 

+Hoe kan ik mijn teakhouten meubels het beste verzorgen?

Er zijn 4 verschillende manieren om teak meubels te verzorgen:

  1. Niets doen (dat kan prima met teakhout!).
  2. De meubelen verzorgen met Teak Finish. Dit is een blanke finish op waterbasis. Deze finish is flinterdun en veroorzaakt nauwelijks een verschil in kleur. Het meubelstuk krijgt een iets warmere uitstraling en zal niet uitdrogen. Als u een product bij Teak & Wood bestelt krijgt u hier altijd gratis Teak Finish bij geleverd. Teak Finish is eenvoudig met een doek of lakroller op een meubelstuk van geschaafd teak aan te brengen. Bij ruw of grof teakhout kunt u het beste een langharige schilderskwast gebruiken.
  3. Woodcare gebruiken om de meubels te verzorgen. Dit is een universeel hout-verzorgingsproduct. Woodcare zorgt voor een flinterdunne zijdeglans. Daarnaast zorgt het voor voeding en een perfecte bescherming van het meubelstuk. Woodcare houdt (minimale) vlekken tegen. Woodcare is eenvoudig met een doek of lakroller op een meubelstuk van geschaafd teak aan te brengen. Bij ruw of grof teakhout kunt u het beste een langharige schilderskwast gebruiken.
  4. Bent u op zoek naar stevige bescherming van uw meubel? Dan kunt u het meubelstuk behandelen met de matlak Skylt. Deze lak wordt ook voor scheepsdekken, die meestal van teakhout zijn, gebruikt. De lak is kleurloos maar kan wel een grijzige, doffe uitstraling achterlaten. Dat is zeker niet lelijk, maar zorgt er wel voor dat je meubelstuk een minder natuurlijke uitstraling krijgt. Breng de lak met een lakroller aan op het meubelstuk. De goede bescherming tegen vlekken maakt deze behandeling ideaal voor een huishouden met kinderen!

 

+Teakhouten tafel schoonmaken, hoe doe ik dat?

U kunt uw tafel het beste schoonmaken met een grote (schuur)spons die je enkel daarvoor gebruikt. De tafel dagelijks afnemen met een natte spons en 1 druppel groene zeep (Driehoek) is voldoende.

 

+Hoe kan ik vlekken uit mijn teak tafel verwijderen?

Door uw tafel af te nemen met een natte spons en 1 druppel groene zeep verwijdert u ook meteen eventuele vlekken.

Mochten er na verloop van tijd toch hardnekkige vlekken op het meubel zijn ontstaan dan zijn deze eenvoudig weg te werken met een fijn schuurpapier (korrel 120 of lager). Schuur de vlek altijd weg met de nerfrichting mee! Naderhand kunt u op de plaats waar u de vlek heeft weggewerkt weer Teak Finish aanbrengen.

 

Meer weten?

Meer weten over het onderhoud van teakhouten meubels? Kijk dan eens tussen onze blogs vol met tips over onderhoud.

Heeft u toch nog geen antwoord op uw vraag kunnen vinden en gaat het om een meubelstuk dat u bij Teak & Wood heeft gekocht? Dan kunt u contact met ons opnemen voor het beste advies. Als u meer vragen heeft over meubels die u niet bij Teak & Wood heeft aangeschaft kunnen wij u helaas niet helpen met persoonlijk advies. We raden u dan aan om contact op te nemen met de verkoper van het meubelstuk.