De verschillende soorten teakhout

Teakhout

De verschillende soorten teakhout

Wat is teakhout nou eigenlijk precies voor hout vraag je je misschien af… En wat is het verschil tussen al die verschillende benamingen? Lees verder om te ontdekken waar teakhout vandaan komt en welke verschillende soorten hout en afwerkingen er te krijgen zijn bij Teak en Wood.

Wat is teakhout?

Teakhout is hout dat afkomstig is van de Tectona Grandis boom, die ook wel de teakboom wordt genoemd. Deze boom groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië, hier komt dan ook het meeste teak vandaan. Teakhout is bijzonder geschikt voor binnen- en buitenmeubelen omdat het een sterke en duurzame houtsoort is. Teak is van nature een vettige houtsoort die nauwelijks splintert. Hierdoor blijven zelfs teakmeubels die zonder onderhoud buiten staan mooi. Zoals je leest is teak een perfecte houtsoort voor binnen- en buitenhuis.

Daarnaast heeft teak ook een prachtige rustieke uitstraling. Voor iedere interieurstijl is er wel een teakmeubel te vinden. Van een mooi teakhouten meubel heb je een leven lang plezier. Mede door het duurzame karakter en ook door de tijdloze uitstraling.

Teakhout

Verschillende soorten gerecycled teakhout

Bij Teak en Wood verkopen we twee soorten gerecycled teakhout. Het hout is afkomstig uit oude huizen en gebouwen op Indonesië en heeft dus al een eerder leven gehad, dit betekent dat het super duurzaam is. Het betekent echter niet dat het hout niet lang meer mee gaat als het tot meubel is verwerkt. Teakhout is namelijk super sterk, hierdoor gaat het als meubel ook nog een leven lang mee.

Het hout dat uit de huizen en gebouwen komt is vaak geverfd in allerlei kleuren. Om het tot een mooi meubel te verwerken wordt het uitgebreid geborsteld en bewerkt. Gerecycled teak is te herkennen aan haar robuuste uitstraling. Ieder meubel heeft een eigen nerfstructuur. Het is zichtbaar dat het hout al een eerder leven heeft gehad. Vaak zijn er ook kleine blokjes in verwerkt om de gaten op te vullen. Dit draagt bij aan de stoere uitstraling die teakmeubelen hebben. Er zijn verschillende afwerkingen die de meubels van gerecycled teakhout kunnen krijgen.

Gerecycled teakhout

Geborsteld teak (kasar teak)

Een van deze afwerkingen noemen we geborsteld teak (ook wel Kasar teak genoemd). Dit is gerecycled teakhout dat enkel geborsteld is, een standaard nabewerking die bij al het gerecyclede teakhout wordt uitgevoerd. Geborsteld teak heeft, zoals je hierboven al kon lezen, een robuuste en unieke uitstraling. Het oppervlakte is meestal niet helemaal glad, de nerfstructuur is voel- en zichtbaar. Een prachtig en uniek natuurproduct.

Hoektafel Kasar + plank

Wat is Dengkleh teak?

De andere afwerking van gerecycled teak wordt Dengkleh teak genoemd. Hierbij worden de meubels na het borstelen met de hand gepoetsts en gekleurd met bananenbladeren. Hierdoor krijgt het een andere kleur en afwerking dan geborsteld teak. Dengkleh teak heeft vaak een iets donkerdere afwerking dan geborsteld teak. Net als geborsteld teak heeft Dengkleh teak een unieke uitstraling, geen enkel meubel is hetzelfde. Mede doordat het een natuurlijk product is dat met de hand bewerkt wordt.

Eettafel Rond Dengkleh

Plantage teak (ook wel lesung teak of blank teak genoemd)

Naast gerecycled teak verkopen we ook plantage teak (lesung teak) bij Teak en Wood. Plantage teak is teak dat gekweekt is voor het maken van meubels. Al het hout dat we bij Teak en Wood verkopen is afkomstig van het Indonesische eiland Java en beschikt over het FSC keurmerk. Hierdoor weten we zeker dat het hout legaal gekapt is.

Plantage teak heeft een andere afwerking dan gerecycled teak omdat het geen eerder leven heeft gehad. Hierdoor heeft het een veel gladdere afwerking en nettere uitstraling. Het is net een beetje minder robuust en ruig dan gerecycled teak. Komt goed uit wanneer dat beter bij je interieur past.

Eettafel Rond Lesung

Op zoek naar teak meubelen of teak tuinmeubelen? Neem eens een kijkje in onze online collectie of kom langs in de showroom!

Teak meubelen op maat

Bent u op zoek naar een meubel dat écht bij u past? Kunt u in ons uitgebreid assortiment teak meubelen niet vinden wat u precies zoekt?

Bij Teak en Wood kunt u ook terecht voor teak meubels op maat. We adviseren u graag! Het kan altijd zo zijn dat u iets in uw hoofd heeft dat u niet binnen onze vaste collectie kunt vinden. Bijvoorbeeld omdat u een ander model wilt, een combinatie van twee modellen of hele andere afmetingen.

Geen probleem! Samen gaan we met u aan de slag om het perfecte meubel voor uw interieur te ontwerpen.

Wordt u ook de trotse eigenaar van een van onze teakhouten meubels op maat?

Deel dit bericht