De verschillende soorten teakhout

Kenmerken van Teakhout

De verschillende soorten teakhout

Binnen de wereld van meubels wordt teakhout enorm vaak gebruikt. Zowel voor binnen- als buitenmeubelen. Er worden ook verschillende namen gebruikt voor deze houtsoort. Maar wat is teakhout precies en wat is het verschil tussen die namen? Dat gaan wij u uitleggen! Lees dit artikel om te ontdekken waar teakhout vandaan komt en welke soorten hout en afwerkingen te verkrijgen zijn bij Teak en Wood.

Wat is teakhout?

Teakhout is afkomstig van de Tectona Grandis boom. Dit wordt ook wel teakboom genoemd. De Tectona Grandis groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië. Hier komt dan ook het meeste teak vandaan. Teakhout is van nature een vettige houtsoort die nauwelijks splintert. Zelfs als je de teak meubelen buiten zet, blijven deze langere tijd mooi zonder onderhoud. Daarmee is het dus de perfecte houtsoort voor zowel binnen als buiten!

Teakhout heeft een prachtige rustieke uitstraling en gaat het enorm lang mee. Een teakmeubel past ook in elke interieurstijl! U geniet levenslang van een teakhouten meubel, mede door het duurzame karakter en de tijdloze uitstraling.

Teakhout

Verschillende soorten gerecycled teakhout

We verkopen bij Teak en Wood twee soorten gerecycled teakhout: kasar teak en dengkleh teak. Gerecycled hout is afkomstig uit oude huizen en gebouwen op Indonesië. Deze hebben dus al een eerder leven gehad. En dat betekent dat het super duurzaam is. Veel mensen denken dat gebruikt hout niet lang mee gaat als meubel. Het tegendeel is waar! Teakhout is super sterk en het gaat een leven lang mee.

Het hout dat uit de huizen en gebouwen komt is geverfd in allerlei kleuren. Hierdoor wordt het eerst uitgebreid geborsteld en bewerkt. Gerecycled teak is te herkennen aan haar robuuste uitstraling. Ieder meubel heeft een eigen nerfstructuur.
Vaak zijn er ook kleine blokjes in verwerkt om de gaten op te vullen. Dit draagt bij aan de stoere uitstraling van teakmeubelen. Er zijn verschillende afwerkingen die de meubels van gerecycled teakhout kunnen krijgen.

Gerecycled teakhout

Geborsteld teak (kasar teak)

Eén van de afwerkingen noemen we geborsteld teak (ook wel Kasar teak genoemd). Dit is gerecycled teakhout dat enkel geborsteld is, een standaard nabewerking die bij al het gerecyclede teak wordt uitgevoerd. Geborsteld teak heeft, zoals je hierboven al kon lezen, een robuuste en unieke uitstraling. Het oppervlakte is meestal niet helemaal glad, de nerfstructuur is voel- en zichtbaar. Een prachtig en uniek natuurproduct.

Waarom kiezen voor teakhout

Wat is Dengkleh teak?

De andere afwerking van gerecycled teakhout wordt Dengkleh teak genoemd. Hierbij worden de meubels na het borstelen met de hand gepoetst en gekleurd met bananenbladeren. Hierdoor krijgt het een andere kleur en afwerking dan geborsteld teak. Dengkleh teak heeft vaak een iets donkerdere afwerking dan geborsteld teak. Net als geborsteld teak heeft Dengkleh teak een unieke uitstraling, geen enkel meubel is hetzelfde. Mede doordat het een natuurlijk product is dat met de hand bewerkt wordt.

Eettafel Rond Dengkleh

Plantage teak (ook wel lesung teak of blank teak genoemd)

Naast gerecycled teak verkopen we ook plantage teak (lesung teak) bij Teak en Wood. Plantage teak is teak dat gekweekt is voor het maken van meubels. Al het hout dat we bij Teak en Wood verkopen is afkomstig van het Indonesische eiland Java en beschikt over het FSC keurmerk. Hierdoor weten we zeker dat het hout legaal gekapt is.

Plantage teak heeft een andere afwerking dan gerecycled teak omdat het geen eerder leven heeft gehad. Hierdoor heeft het een veel gladdere afwerking en nettere uitstraling. Het is net een beetje minder robuust en ruig dan gerecycled teak. Komt goed uit wanneer dat beter bij je interieur past.

Eettafel Rond Lesung

Op zoek naar teak meubelen of teak tuinmeubelen? Neem eens een kijkje in onze online collectie of kom langs in de showroom!

Teak meubelen op maat

Kunt u in ons uitgebreid assortiment teak meubelen niet vinden wat u precies zoekt? Bij Teak en Wood kunt u ook terecht voor teak meubels op maat. We adviseren u graag! Het kan altijd zo zijn dat u iets in uw hoofd heeft dat u niet binnen onze vaste collectie kunt vinden. Bijvoorbeeld omdat u een ander model wilt, een combinatie van twee modellen of hele andere afmetingen. Geen probleem! Samen gaan we met u aan de slag om het perfecte meubel voor uw interieur te ontwerpen. Wordt u ook de trotse eigenaar van een van onze teakhouten meubels op maat?

Deel dit bericht