Ga jij voor massief houten meubelen of niet?

massief houten meubel

Ga jij voor massief houten meubelen of niet?

Wanneer je houten meubelen of vloeren koopt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ga je voor kwaliteit? En wat is kwaliteit hout? Of wil je liever een goedkoper alternatief, zoals plaatmateriaal of fineer?

Wat is het verschil?

Er is een verschil tussen massief hout, plaatmateriaal en fineer. Zo is massief hout vaak van goede kwaliteit en gaat daardoor het langste mee. Daarnaast ziet dit er het meest natuurlijk uit. Aan massief houten meubelen en vloeren hangt vaak ook het hoogste prijskaartje. Massief houten meubelen bestaan onder anderen uit eikenhout of teakhout.

Plaatmateriaal is een (vaak) goedkoper alternatief. Dit is nep hout en wordt vaak gebruikt door grote meubelwinkels. Fineer is nog goedkoper, maar van de minste kwaliteit. Fineer is ook het minst duurzaam.

Hoe herken je massief hout en plaatmateriaal?

Vaak zie je door de lijnen van de groeiringen van de boom of houten meubelen massief zijn. Als ze ineens meedraaien bij een boven of onderkant van een meubelstuk, weet je dat het plaatmateriaal is of dat er een laag fineer overheen zit.

Houten meubelen of vloeren

Ga je voor massief houten meubelen en vloeren of juist voor een goedkoper alternatief? Het voordeel van massief houten meubelen en vloeren is dat ze kwalitatief goed en duurzaam zijn. Daarnaast zijn kringen en vlekken makkelijk weg te krijgen door ze eruit te schuren bij een renovatie. Massief houten meubelen en vloeren zijn mooi, doordat ze uniek zijn. De nerven en kleuren lopen bij ieder meubelstuk en iedere vloer anders.

Massief hout heeft ook enkele nadelen. Over het algemeen is massief hout duurder. Alhoewel er ook goedkopere varianten van massief hout zijn en zeer dure soorten plaatmaterialen. Massief hout kan vervormen als de meubels niet goed in elkaar worden gezet. Het zet uit bij warmte en vocht. Daarnaast krimpt hout ook door kou. Bij plaatmateriaal en fineer is dit veel minder het geval.

Vooral bij vloeren is het belangrijk om rekening te houden met de luchtvochtigheid. Wil je bijvoorbeeld hout in de badkamer? Dan is teakhout de beste keuze, omdat deze houtsoort het beste bestand is tegen de vochtigheid. Daarnaast is het verstandig om hout te laten behandelen of lakken, wanneer het wordt gebruikt in vochtige ruimtes. Een tip voor hout in de badkamer is om het regelmatig te blijven oliën.

Ga jij voor massief hout?

Meer weten over teakhouten meubelen?

Ben jij benieuwd naar de voordelen van houten meubelen of wil je meer weten hoe jij je teakhouten meubelen moet behandelen? Lees dan ook:

3 voordelen van houten meubelen     Teak meubelen behandelen

Deel dit bericht