Meubels van teakhout verven: kan dat?

Teakhout verven

Meubels van teakhout verven: kan dat?

Meubels van teakhout verven is net weer even iets anders dan andere houten meubels een kleurtje geven. Teak is namelijk van nature een vettige houtsoort. Als het hout ook nog eens goed is onderhouden met olie kan het heel lastig zijn om hier een verflaag op aan te brengen. Onbehandeld teakhout dat een beetje oud is, is het makkelijkst te verven. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in deze blog.

Behandeld teakhout verven

Behandeld teakhout verven gaat doorgaans niet zomaar door de vettige laag die op het hout is aangebracht. Wil je toch een teakhouten tafel of tuinmeubelen die goed zijn onderhouden een kleurtje geven? Dan kun je de meubels het beste een aantal maanden buiten laten staan. Na verloop van tijd wordt het hout lichter en grijzer van kleur door de zon.

Grijs teakhout heeft een karakteristieke uitstraling die veel mensen aanspreekt. Heb je toch liever iets anders? Nadat ze een tijdje buiten hebben gestaan en de vettige laag is verdwenen kun je de meubels van teakhout verven in een andere kleur.

Teakhout verven: de voorbereiding

Voordat je gaat beginnen met het verven van je teak meubelen is een goede voorbereiding belangrijk. Gebruik als eerste een houtreiniger om de ondergrond te ontvetten en eventuele verfresten te verwijderen. Schuur daarna het hout met schuurpapier van goede kwaliteit in de richting van de nerf. Hierdoor voorkom je lelijke krassen op je meubels. Borstel het meubelstuk na het schuren af of haal er een vochtige doek overheen. Nu kan het schilderen beginnen!

Teakhout verven in white wash

Omdat teak van nature vettig is, kun je meubels van deze houtsoort het beste verven in white wash. Het is namelijk heel moeilijk om een goede dekkende verflaag aan te brengen die er ook nog eens mooi uitziet. Als je kiest voor een wash komt de structuur van het hout door de verflaag heen. Zeker met de karakteristieke structuur van teakhout staat dit prachtig.

Om je meubels white wash te maken kun je een kalkwas gebruiken. De kalk trekt in de nerven en dit geeft een mooi gebleekt effect. Ook kun je krijtverf of verniswas gebruiken. Krijtverf moet je eerst verdunnen met water voordat je het kunt gebruiken. Hoe meer water je toevoegt, hoe transparanter de white wash zal worden.

Dus heb je zelf nog teakhouten meubels staan die wel een kleurtje kunnen gebruiken? Ga lekker aan de slag met kalkwas of krijtverf en geef je meubels een mooie witte gloed.

Deel dit bericht