Onderhoud teakhouten meubelen

Teak meubelen onderhoud

Onderhoud teakhouten meubelen

Teakhouten meubelen zijn volledig gemaakt van een massief natuurproduct waardoor ze onderhoud nodig kunnen hebben. Het hout van de kast, stoelen of tafel kan per product verschillen van kleur, nerf en structuur. Dat is ook de reden dat teakhouten meubelen na een tijd haarscheurtjes of barstjes kunnen krijgen. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen of op te lossen.

Hoe voorkom ik haarscheuren?

Bij een te lage luchtvochtigheid kan het gebeuren dat je teak meubelen gaan werken waardoor scheurtjes of barstjes ontstaan. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten. De gewenste luchtvochtigheid is 50% tot 70%. Met een luchtbevochtiger of waterbakjes aan de verwarming kan de luchtvochtigheid worden verhoogd.

Krassen en vlekken in mijn teak tafel

De krassen in je teak tafel werk je gemakkelijk weg met een fijn schuurpapier of staalwol. Schuur altijd met de nerfrichting mee. Zitten er vlekken in je meubelen? Werk ze dan op dezelfde manier weg en breng daarna teakfinisher aan. Grotere barsten of scheuren kunnen eenvoudig worden gestopt met een 2-componenten woodvuller. Kleine lakbeschadigingen zijn te camoufleren met een reduceerstift.

Teak meubelen schoonmaken en impregneren

Het schoonmaken van teak meubelen kan worden gedaan met een droge stofdoek of een klamme zeem. Dit geldt voor zowel blanke als koloniale teak meubelen. Als je je meubelen een beschermlaag wilt geven gebruik dan een speciaal teak impregneermiddel. Deze teakfinisher is kleurloos en eenvoudig met een doek aan te brengen. Dit kun je het best vier keer per jaar doen. De teak meubelen behouden hierdoor de natuurlijke en karakteristieke uitstraling.

Tuinmeubelen van teakhout onderhouden

Bij teakhouten tuinmeubelen moet je altijd rekening houden met regen en zon. De meubels kunnen hierdoor wat grijzig gaan kleuren. Door de tuinmeubelen te bewerken met meubelolie kan deze verkleuring deels worden tegengegaan. De olie moet meerdere keren per jaar worden aangebracht op het tuinmeubilair.

Zo heb je lang plezier van teakhouten meubelen

Onderhoud je teakhouten meubelen goed en je hebt er een leven lang plezier van! Vraag bij het kopen van de teak kast, tafel of stoelen om de juiste teakfinisher. En plaats je woonaccessoires op tafel? Zet ze dan op een viltje om krassen te voorkomen.

Deel dit bericht