Teak tafel behandelen of toch niet?

teak tuintafel

Teak tafel behandelen of toch niet?

Heb je een teak tafel gekocht en twijfel je of je deze moet behandelen? Zoals we al in een eerder blogartikel al benoemden is het behandelen van teak meubelen niet nodig, maar kan het wel! Het wel of niet behandelen van een teak tafel hangt van een aantal factoren af.

Een behandelde tafel krijg je makkelijker schoon

De belangrijkste reden om teak wel te behandelen is het voorkomen van vlekken. Je kent het misschien wel; je bent de hele avond gezellig aan het borrelen en dan gaat er opeens een glas om. Een tafel die niet behandeld is krijg je dan minder makkelijk schoon.

Als je kinderen hebt is de kans erg groot dat er eens een keer een glas omgaat of er iets geknoeid wordt. In deze gevallen is het dus wel fijner als je teak tafel behandeld is en je deze makkelijker schoon kunt maken. Is de tafel onbehandeld en komt er een vlek op? Geen zorgen dit is nog op te lossen! Na een tijdje kun je met schuurpapier de kringen en vlekken zo van de tafel schuren.

Teak behandelen

Als je er voor kiest om jouw teak tafel te behandelen is het handig om te weten welke producten je het best kunt gebruiken. We hebben ze daarom voor je op een rijtje gezet:

Teak finisher

Teak finisher is speciaal ontworpen om teak te behandelen en te beschermen tegen vet. Het voordeel van teak finisher is dat het je meubels niet verkleurt en de karakteristieke uitstraling van het teakhout behouden blijft. Teak finisher breng je zo’n 3 á 4 keer per jaar aan.

Teakfix

Teakfix is nog een sterker middel dan teak finisher en zorgt voor een zeer goede bescherming tegen vetvlekken. Het nadeel aan dit middel is echter dat je teakhouten tafel wel een beetje lichter kleurt. Daarnaast geeft teakfix een zijdeglans aan je tafel. Teakfix hoef je maar een paar keer per jaar aan te brengen.

Teakolie

Vervolgens is er nog de mogelijkheid om teakolie te gebruiken. Dit is vooral erg handig als je veel vlekken verwacht. Teakolie zorgt ervoor dat het hout een wat donkere tint krijgt, maar laat geen vet door. Er is overigens ook de mogelijkheid om je tafel een hoogglans afwerking te geven, maar dan verlies je wel de natuurlijke uitstraling van het hout. Het grote voordeel is dat je deze behandeling maar één keer in de twee jaar hoeft te doen.

Tussendoor behandelen met groene zeep

Het is daarnaast erg belangrijk dat je teak tussendoor nog onderhoudt. Dit doe je door eens in de zoveel dagen een spons met wat groene zeep over de tafel te halen. Teak is een erg vettige houtsoort en daarom zul je zien dat je vaak op deze simpele manier de meeste vlekken al wegkrijgt.

Bovendien zul je zien dat de groene zeep ook al voor een beschermlaagje zorgt. Dat komt door de vettige eigenschap van groene zeep.

Meer tips om teak te behandelen?

We schreven al eerder blogartikelen over het behandelen van teak. Dus als je op zoek bent naar tips om jouw teak meubelen te onderhouden is het aan te raden om deze artikelen eens te lezen:

Teak tafel behandelen

Teak meubelen behandelen

 

Deel dit bericht