Onderhoud teak tuinmeubelen

Teak tuinmeubelen

Onderhoud teak tuinmeubelen

Het is lente, tijd voor het onderhoud van je teak tuinmeubelen! Nu het zonnetje af en toe weer tevoorschijn komt is het tijd om je teak tuinmeubels weer uit de schuur te halen. De perfecte tijd om je teakhouten tuinmeubelen van een onderhoudsbeurtje te voorzien, zodat ze er weer de hele zomer tegenaan kunnen. Lees verder om te ontdekken hoe je je houten tuinmeubelen onderhoudt!

Teak tuinmeubelen schoonmaken

Het onderhoud van teak tuinmeubelen begint met het schoonmaken. Hebben je tuinmeubels een groene aanslag? Geen probleem, reinig ze met een sopje van groene zeep en soda. Je leest hier meer over in onze blog over groene aanslag verwijderen van teakhout. Maar ook wanneer je meubels geen groene aanslag hebben is het goed om je tuinmeubels één keer per jaar te reinigen met een sopje van groene zeep. Deze milde zeep zal je meubels zacht reinigen en niet verkleuren. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een spons. Spoel je meubels na het gebruik van een sopje af met schoon water, maar gebruik nooit de hogedrukspuit want daarmee kun je je meubels beschadigen.

Teakhouten tuintafel schoonmaken

Zitten er vlekken op je teakhouten tuintafel en wil je deze schoonmaken? Dat kan heel makkelijk met een sopje van groene zeep. Groene zeep werkt perfect voor het onderhoud van teak tuinmeubelen. Denk bijvoorbeeld aan vetvlekken die door het barbecuen op je tuintafel terecht zijn gekomen. Verwijder de vlek met een sopje met groene zeep, neem af met een schone doek en klaar is kees! Heb je last van een hardnekkige vlek die je niet verwijdert krijgt met groene zeep? Probeer dan eens een speciale teakreiniger.

Teakhouten tuinmeubels behandelen

Na het schoonmaken kun je er voor kiezen om je teakhouten tuinmeubels te behandelen. Het is belangrijk dat je tuinmeubels goed droog zijn voordat je ze behandelt, laat ze daarom tenminste 24 uur drogen na het schoonmaken. Wanneer je wil dat je teak tuinmeubelen hun goudbruine kleur behouden is het van belang je meubels te behandelen met teakolie. Vind je het juist mooi dat je tuinmeubels natuurlijk verweren en een zilvergrijze kleur krijgen? Dan is het onderhoud van je teak tuinmeubelen zo gedaan en hoef je de meubels niet in te oliën.

Om de kleur van je tuinmeubels te behouden is het verstandig om ze tenminste één keer per jaar te behandelen met olie, bijvoorbeeld in de lente. Het is echter beter om dit vaker te doen, bijvoorbeeld wanneer je je meubels weer opbergt na de zomer. Zijn je teak meubels al vergrijsd maar wil je toch de originele goudbruine kleur terug krijgen? Gebruik dan een speciale teakreiniger om eerst je tuinmeubels een grondige reiniging te geven en olie ze daarna in met teakolie.

Onderhoud teak tuinmeubelen

Wanneer je dan toch aan het schoonmaken en/of oliën bent, kun je tegelijkertijd ook even controleren of alle schroeven en het metalen beslag nog goed vast zitten. Zorg er tijdens het onderhoud van je teak tuinmeubelen voor dat je meubels weer stevig staan en voorkom ongelukken.

Opslag teak tuinmeubelen

Door je teak tuinmeubelen in de winter goed op te slaan voorkom je groene aanslag en vergrijzing. Olie ze voordat je ze in de schuur of garage zet in, hierdoor blijft het hout gevoed en zal het minder snel verweren. Zet ze op een droge en goed geventileerde plaats om schimmel en groene aanslag te voorkomen. Zo zit het onderhoud van je teak tuinmeubelen er weer op!

Lees ook onze blogs over:
Teak meubelen behandelen Groene aanslag verwijderen Onderhoud teakhouten meubelen

Waarom teak tuinmeubels?

Waarom kiezen voor teak tuinmeubels? Omdat ze weinig onderhoud vergen, maar tegelijkertijd wel duurzaam zijn waardoor ze een leven lang meegaan. Teakhout is super stevig en daarom bestand tegen invloeden van buitenaf. Omdat het hout over natuurlijke oliën beschikt is het bestand tegen vocht, waardoor de meubelen zo goed als onderhoudsvrij zijn. Bekijk hier onze collectie van teak tuinmeubels!

 

Deel dit bericht