Teak tafel behandelen

Teak tafel behandelen

Teak tafel behandelen

Als je een teakhouten tafel hebt gekocht zul je eerst een keuze moeten maken. Ga je de teak tafel behandelen of niet? Zoals we in een eerdere blog al vertelden is het behandelen van teak meubelen niet nodig, maar het kan wel! Zeker voor een eettafel kan behandelen een goede keuze zijn om vlekken te voorkomen. Met eten of drinken wordt namelijk wel eens geknoeid, zeker als je kinderen hebt.

Wil je je teak tafel behandelen? In deze blog vertellen we je alles over de mogelijkheden.

Teak tafel behandelen met groene zeep

Een teak tafel behandelen kan al zo eenvoudig zijn als eens in de zoveel dagen een spons met een beetje groene zeep over de tafel heen halen. Omdat teak een ontzettend stevige en vettige houtsoort is, zijn vlekken op deze manier eenvoudig te verwijderen. Het enige dat je nodig hebt is een licht vochtige doek of een speciale spons voor teak en groene zeep.

Eens in de paar dagen je teak tafel behandelen op deze manier zorgt voor een beschermlaagje op de tafel. Dat komt door de vettige eigenschappen van de groene zeep. Zijn er toch hardnekkige vlekken op de tafel gekomen? Dan kun je deze het beste voorzichtig met de nerf mee wegschuren met fijn schuurpapier, voordat je de tafel behandelt.

Teak finisher

Als je iets meer bescherming wilt kun je de teak tafel behandelen met teak finisher. Dit zorgt voor een lichte bescherming tegen vlekken en vocht. Doordat de finisher kleurloos is houden de meubels hun karakteristieke uitstraling en verkleuren ze niet. Het voordeel van dit impregneermiddel, ten opzichte van groene zeep, is dat je dit maar 3 á 4 keer per jaar aan hoeft te brengen.

Behandelen met teakfix

Voor nog wat betere bescherming kun je je teak tafel behandelen met teakfix. Dit zorgt wel voor een lichte verkleuring van de tafel, maar beschermt ook beter tegen vetvlekken. De behandeling met teakfix hoef je maar een keer per jaar te herhalen. Schuur de tafel van tevoren licht op met schuurpapier, in richting van de nerf.

Teakolie

Als je veel vetvlekken verwacht en wilt zorgen voor extra bescherming dan kun je je teak tafel behandelen met teakolie. Dit zorgt ervoor dat het hout een wat donkerdere tint krijgt, maar laat geen vetvlekken door. Eventueel kun je ervoor kiezen om de tafel een hoogglans afwerking te geven. Hierdoor verlies je wel de natuurlijke uitstraling van het hout. Het voordeel is wel dat je deze behandeling maar eens per jaar of zelfs per 2 jaar hoeft te herhalen. Ook hier moet je de tafel eerst licht opschuren met de nerf mee.

Voor welke behandeling je kiest hangt af van je huishouden, levensstijl en interieur. Een natuurlijk interieur vraagt om een tafel met een natuurlijke uitstraling die er best wat geleefder uit mag zien. Heb jij een strak design interieur? Dan ga je misschien liever voor teakolie met een strakke, hoogglans afwerking. Hoe ga jij het teakhout van je teak tafel behandelen? Bij Teak en Wood vind je naast tafels, ook andere teak meubelen.

Deel dit bericht