Teakhout lichter maken

Teakhout lichter maken

Teakhout lichter maken

Teakhout lichter maken, kan dat? Dat kan zeker en in deze blog leggen we je uit hoe je dat aan kunt pakken. Teakhout lichter maken is een uitkomst als die ene teakhouten tafel niet bij je nieuwe interieur past door de donkere kleur. Of misschien ben je een beetje uitgekeken op dat ene kastje en wil je deze nieuw leven inblazen. Weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan.

Hoe is het hout bewerkt?

Elke houtsoort verkleurt over de jaren heen. Dit kan door verschillende invloeden komen, bijvoorbeeld door licht of de olie waarmee het is behandeld. Voordat je begint met teakhout lichter maken is het belangrijk om te achterhalen hoe het hout behandeld is. Als je dit zelf hebt gedaan weet je dat natuurlijk maar als je het niet weet is er een simpele manier om dit te achterhalen.

Schuur met een stukje schuurpapier een stuk van het meubel af. Slibt het schuurpapier dicht? Dan is het waarschijnlijk behandeld met was. Komt er tijdens het schuren alleen maar stof vanaf? Dan is het hout waarschijnlijk afgewerkt met lak, olie of niets. Om dat te testen kun je een druppel water op het meubelstuk laten vallen. Als het water op het oppervlak blijft liggen is het behandeld met olie of lak. Als er in plaats daarvan een vlek ontstaat heb je te maken met onbehandeld teak.

Teakhout lichter maken door te schuren

Om teakhout lichter te maken zal de buitenste laag die zorgt voor de donkere kleur verwijderd moeten worden. Schuren is hiervoor de beste methode omdat iedereen dit kan. Ook is teakhout een vrij zachte houtsoort waar de nerfstructuur van verdwijnt als je het hout bijvoorbeeld zou zandstralen.

Als er lak of olie op het hout zit kun je het beste beginnen met grof schuurpapier, daarmee wordt de dikste laag verwijderd. Daarna kun je een aantal keer naschuren met steeds fijner schuurpapier om het teakhout mooi glad te krijgen. Is het hout behandeld met was? Smeer het meubel dan eerst goed in met wasmiddel en borstel het schoon met een staalborstel. Als je dit niet doet zit het schuurpapier namelijk veel te snel vol met was.

Teakhout vergrijzen

Nadat je alles hebt geschuurd is de bovenste laag van het teakhout verdwenen om plaats te maken voor de lichtere kern. Je kunt het teakhout behandelen op een van de gebruikelijke manieren. Ga je liever voor iets anders dan kun je het teakhout vergrijzen! Na verloop van tijd gebeurt dit vanzelf met het hout maar je kunt er ook zelf voor zorgen. Bijvoorbeeld met een hout vergrijzingsmiddel. Dat is een poeder die je op kunt lossen in water en met een kwast aan kunt brengen. Je ziet dan nog steeds de mooie nerfstructuur waar teakhout om bekend staat door de verf heen komen. Dit geeft een prachtig resultaat!

Lees ook onze blogs over:

Teakhout behandelen Onderhoud teakhouten meubelen Verschillende soorten teakhout

Zoals je ziet is teakhout lichter maken een klus waar echt iedereen mee uit de voeten kan. Wacht dus niet langer en probeer het zelf uit! Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan en ga je liever meteen voor een lichter meubelstuk? Teak en Wood verkoopt teak meubelen in verschillende soorten teakhout, zoek de soort uit die bij jou past!

Deel dit bericht